Οι βάνες (βαλβίδες ή δικλείδες) είναι εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην άρδευση και την ύδρευση στον έλεγχο της ροής χειροκίνητα ώστε να έχουμε την επιθυμητή λειτουργία των δικτύων. Οι διαφορετικές απαιτήσεις των δικτύων νερού σε αντοχή, σε τρόπο και συχνότητα χρήσης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διαφόρων τύπων βανών και με διαφορετικά υλικά κατασκευής.

 

Βάνες, οι βασικοί τύποι

Οι πιο βασικοί τύποι είναι οι μισής στροφής ή μπίλιας (Ball Valve), με τιμόνι ή θυρίδας ή μαχαιρωτές και οι πεταλούδας (Butterfly). Ανάλογα με το υλικό κατασκευής υπάρχουν ανοξείδωτες, ορειχάλκινες (μπρούτζινες), χυτοσιδηρές και πλαστικές. Λόγω των διαφορετικών ιδιοτήτων των πλαστικών πρώτων υλών και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγή των πλαστικών, υπάρχουν βάνες πλαστικές πολυαιθυλενίου, πολυαμιδιού, πολυπροπυλενίου και PVC (πολυβυνιλοχλωρίδιου).

 

Βάνες και βανάκια για αδρευτικά δίκτυα

Στα αρδευτικά δίκτυα χρησιμοποιούνται συνήθως βάνες από ½” έως και 4”. Τα τελευταία χρόνια επικρατέστερες είναι οι πλαστικές. Στις μικρές διατομές ½”, ¾” και 1” χρησιμοποιούμε τον υποκορεστικό όρο ‘’βανάκια’’. Με αυτά ελέγχουμε τη λειτουργία των γραμμών άρδευσης που ποτίζουν με καταιονισμό, μικροκαταιονισμό η στάγδην άρδευση. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικού τρόπου σύνδεσης βανάκια ώστε να καλύπτεται κάθε περίπτωση. Στους μεγαλύτερους αγωγούς, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες, χρησιμοποιούνται οι μεγαλύτερης διατομής βάνες, δίνοντας τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρησης του νερού ώστε να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο οι μικρότερες παροχές.

 

Τι μπορεί να σας προσφέρει η K-M irrigation;

Τα προϊόντα που προτείνει η Κ-Μ Αρδευτικά στον τομέα αυτό είναι υψηλών προδιαγραφών και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε δικτύου. Υπάρχουν δύο σειρές βάνες εισαγωγής Ιταλίας κατασκευασμένες από PVC για αντοχή σε πιέσεις 10 & 16 Atm. Επίσης έχουν αντηλιακή προστασία για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο λόγω της έκθεσης τους στον ήλιο. Εκτός της βάνες Ιταλίας υπάρχουν και ελληνικής κατασκευής 10 Atm με ενσωματωμένα ρακόρ για ακόμα πιο γρήγορες συνδέσεις. Επιπροσθέτως στη λίστα προϊόντων θα βρείτε και πλαστικές βάνες Butterfly Ø90 & Ø110 για πιο απαιτητικά δίκτυα. Τα βανάκια της Κ-Μ Αρδευτικά καλύπτουν ολη την γκάμα είναι αξιόπιστα και δίνουν λύσεις σε μικρά και μεγάλα αρδευτικά έργα.

 

K-M irrigation 30 χρόνια αξιοπιστίας και λύσεων

Η Κ-Μ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού 30 χρόνων υδραυλικής και αρδευτικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και της εξειδίκευσης μεγάλων εταιρειών που ηγούνται διεθνώς στην κατασκευή πρωτοποριακών προϊόντων άρδευσης. Επιπρόσθετα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για μικρής έως μεγάλης κλίμακας αρδευτικά έργα τεχνητής βροχής, μικροκαταιονισμού, στάγδην, κηποτεχνίας σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε χώρες των Βαλκανίων. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την πώληση των προϊόντων και των αρδευτικών συστημάτων που σχεδιάζονται από εμάς. Αποστολή μας είναι να εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας την ασφάλεια της μέγιστης παροχής στην πιο συμφέρουσα τιμή.