Η άρδευση των χώρων πρασίνου, ιδιωτικών και δημόσιων είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται και ο όρος ‘αυτόματο πότισμα', λόγω ανάγκης της αυτοματοποίησης για την άρδευση τέτοιων χώρων. Εδώ χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι άρδευσης ανάλογα με την φύτευση που έχουμε σε κάθε κήπο. Το αυτόματο πότισμα αφόρα συνήθως άρδευση μπαλκονιών, κήπων, πάρκων, πλατειών, νησίδων, γηπέδων, και γενικότερα εκτάσεων αστικού πράσινου. Αφορά πιο ειδικά το πότισμα χλοοτάπητα, παρτεριών με καλλωπιστικά φυτά, άνθη, δένδρα και θάμνους καθώς και βραχόκηπων.

 

Αυτόματο πότισμα με αρδεύσεις χώρων πρασίνου (Αυτόματο πότισμα - άρδευση χώρων πρασίνου.)

Οι αρδεύσεις αυτές είναι συνήθως αυτοματοποιημένες και για αυτό χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας εξειδικευμένα υλικά. Τέτοια εξειδικευμένα υλικά είναι οι προγραμματιστές άρδευσης, μπαταρίας η ρεύματος, οι ηλεκτροβάνες, οι εκτοξευτήρες αυτοανυψουμενοι (Pop-up) ή μη και τα ειδικά εξαρτήματα σύνδεσης αυτών. Τέτοια είναι εξαρτήματα φρεατίου, φρεάτια, αρθρωτοί σύνδεσμοι κ.λπ.

 

Οι προγραμματιστές άρδευσης και κατηγορίες

Οι προγραμματιστές άρδευσης είναι απλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τους οποίους αυτοματοποιούμε και οργανώνουμε το πότισμα συμφώνα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Υπάρχουν δυο κατηγορίες προγραμματιστών, μπαταρίας και ρεύματος. Οι προγραμματιστές μπαταρίας χωρίζονται σε δύο τύπους, αυτούς που έχουν ενσωματωμένη μικρή ηλεκτροβάνα και χαρακτηρίζονται σαν προγραμματιστές βρύσης και αυτούς που συνδέονται με ξεχωριστές ηλεκτροβάνες επαγγελματικού τύπου. Οι προγραμματιστές ρεύματος ανάλογα με το που έχουν δυνατότητα να τοποθετηθούν χωρίζονται σε εσωτερικού και σε εξωτερικού χώρου. Οι προγραμματιστές μπαταρίας διακρίνονται σε αδιάβροχους και μη αδιάβροχους.

 

Ηλεκτροβάνες: ο ρόλος τους (Ηλεκτροβάνες. Ποίος είναι ο ρόλος τους?)

Οι Ηλεκτροβάνες είναι υδραυλικές βαλβίδες που τοποθετούνται στους αρδευτικά δίκτυα και συνδέονται με τους προγραμματιστές άρδευσης με ειδικά καλώδια ηλεκτροβάλβιδων. Έτσι εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος ποτίσματος των ζωνών (στάσεων) άρδευσης. Ξεκινάνε από διατομή 3/4” ίντσας και φτάνουν έως 3” ίντσες. Διαχωρίζονται σε αυτές των 24 volt AC που συνεργάζονται με τους προγραμματιστές ρεύματος και σε αυτές των 9 volt DC με πηνίο τύπου latching (μαγνητική συγκράτηση) που συνεργάζονται με τους προγραμματιστές μπαταρίας.

 

Pop up αυτοανυψούμενοι εκτοξευτήρες άρδευσης

Τα Pop Up είναι αυτοανυψούμενοι εκτοξευτήρες άρδευσης. Τοποθετούνται υπόγεια, ανυψώνονται με τη δύναμη του νερού και ποτίζουν με τεχνητή βροχή. Βυθίζονται μετά το τέλος της άρδευσης με τη βοήθεια ελατηρίου, αφήνοντας την επιφάνεια ελεύθερη από εμπόδια.

 

Οι αυτοανυψούμενοι εκτοξευτήρες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τους στατικούς και τους δυναμικούς.

 

Οι στατικοί δεν περιστρέφονται και το πότισμα τους είναι τύπου ομπρέλας. Το τόξο άρδευσης είναι ρυθμιζόμενο και η ακτίνα διαβροχής ποικίλει.

 

Οι δυναμικοί χωρίζονται ανάλογα με το μηχανισμό περιστροφής τους σε κρουστικούς, γραναζωτούς και θαλάμου σιλικόνης.

 

Οι κρουστικοί έχουν μια σφύρα, που χτύπα (κρούει) το σώμα του εκτοξευτήρα έτσι ώστε να περιστρέφεται . Στους γραναζωτούς η κίνηση πετυχαίνεται με τη βοήθεια γραναζιών που τα κινεί η ροή του νερού.

 

Στους θαλάμου σιλικόνης η περιστροφή του ρότορα πετυχαίνεται με τη δύναμη του νερού και τη σιλικόνη να επιβραδύνει την ανεξέλεγκτη κίνηση του αναγκάζοντας τον σε αργή περιστροφή . Όλοι είναι ρυθμιζόμενου τόξου άρδευσης και διαφόρων ακτίνων διαβροχής.

 

Τι μπορεί να σας προσφέρει η K-M irrigation;

Η Κ-Μ Αρδευτικά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία υλικών αυτόματου ποτίσματος. Συνεργάζεται με τις πιο γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα αυτό όπως HUNTER, RAIN BIRD, IRRITROL , ORBIT, PERROT κ.α. Μπορείτε να βρείτε από τον πιο απλό μέχρι τον πιο σύνθετο προγραμματιστή άρδευσης. ‘Όλων των ειδών ηλεκτροβάλβιδες καθώς Pop Up όλων των τύπων και σχημάτων για ποικίλες διαστάσεις κήπων, πάρκων και γηπέδων.

 

K-M irrigation 30 χρόνια αξιοπιστίας και λύσεων 

Η Κ-Μ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού 30 χρόνων υδραυλικής και αρδευτικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και της εξειδίκευσης μεγάλων εταιρειών που ηγούνται διεθνώς στην κατασκευή πρωτοποριακών προϊόντων άρδευσης. Επιπρόσθετα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για μικρής έως μεγάλης κλίμακας αρδευτικά έργα τεχνητής βροχής, μικροκαταιονισμού, στάγδην, κηποτεχνίας σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε χώρες των Βαλκανίων. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την πώληση των προϊόντων και των αρδευτικών συστημάτων που σχεδιάζονται από εμάς. Αποστολή μας είναι να εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας την ασφάλεια της μέγιστης παροχής στην πιο συμφέρουσα τιμή.